Nové plastové zásobníky klepou na dveře :-)

04.05.2014 11:49

Pro připomenutí všem novým návštěvníkům našeho webu předkládám článek, který na našich stránkách publikoval spoluzakladatel firmy PTG Vlado Šajánek před dvěma lety. Po jeho dočtení se dozvíte nějaké novinky - exkluzivní fotky zásobníku z ověřovací série!

 

Keď som začal s nákupom doplnkov na svoju prvú 58-čku, (všetkých možných bez ohľadu na kvalitu)  a ich následnom predaji so stratou (mnohí to asi poznajú) objavil sa “problém“ čím nahradiť originálny zásobník. Oproti sortimentu k takému AK 47, alebo AR 15 nebol výber žiadny... Okrem rôzne skrátených a pospájaných klasických hliníkových zásobníkov a výnimočných 40 ranových oceľových pre RPK a 75 ranových bubnov z “produkcie“ Gunexpertu na trhu nebolo nič.

Vymyslel som si “prerábky“ priehľadných zásobníkov od Promagu. Po zničených asi prvých piatich zásobníkoch “pracne“ dopravených a preclených z USA sa dostavil výsledok. Zopár ľudí bolo vďaka Gunexpertu nadšených, keď si odo mňa zásobník kúpili – tým ďakujem za podporu; mnohých som možno naštval, keď som im napísal cenu. Tým doporučujem vyskúšať si to v poradí: vymyslieť, vyskúšať vyrobiť tak 4-5 kusov, ktoré nakoniec zahodia a potom konečne vyrobiť niečo funkčné, čo vydrží nejakú tú ranu...

Ale stále to nie je ono. Bez streleckej pohotovosti...napríklad... Tak som sa to po hodinách rozhovorov s rakeŤákom a Fidom rozhodol vyskúšať, aj keď na začiatku bola zdravá skepsa, ktorá ešte pretrváva. Našťastie som našiel človeka, ktorý mi dokáže čítať myšlienky a na ich základe a asi 20 rôznych zásobníkoch, ktoré sme nakúpili, dal mojim predstavám reálnu podobu.

Pomôžem si trochu starším článkom, ktorý sme dali dokopy s Fidom, aby ste mali možnosť aspoň v skratke vidieť, čím sme si prešli a k čomu sme sa dopracovali. Na úvod technických záležitostí snáď len poprosím všetkých odborníkov a znalcov, nech odpustia. Nikdy som nemal tú možnosť využiť Sa vz. 58 ako služobnú zbraň a nie som vzdelaním nič, čo by aspoň z diaľky pripomínalo zbrojárstvo, alebo strojárstvo.

Zásobník vnímam ako limitujúcu časť zbrane, ktorej funkčnosť- ak je ako celok konštrukčne zvládnutá - je ovplyvnená faktormi ako prostredie, obsluha, kvalita munície atď.

Tvar zásobníku je daný tvarom náboja 7,62 x 39 mm. Práve tvarom zásobníku a spôsobom uchytenia v zbrani, vzniká množstvo “problémov“, keď chcete na podpažbie umiestniť napr. vertikálnu taktickú rukoväť, kedy musíte nájsť vhodný kompromis medzi miestom jej nasadenia a zároveň bezpečnou a istou výmenou zásobníka. Nehovorím už napríklad o granátomete. Zistili sme, že s tým nič neurobíme. Zásobník sme skúsili „narovnať“. Vyrobili sme miernejšie zakrivený prototyp s použitím mierne upraveného podávača z originálneho zásobníka, ale zásobník nefungoval tak, ako by mal. Skúsili sme to s úplne novým vyrobeným podávačom, ale výsledok bol rovnaký. Objavilo sa viacero závad, ktoré nás presvedčili o tom, že primárna funkcia zásobníka (bezpečne a spoľahlivo podaný náboj), je prednejšia, ako všetky taktické rúčky a granátomety dokopy. 

Materiál pôvodného zásobníku je pomerne odolná hliníková zliatina. Kto si niekedy skúsil vyrobiť skrátený zásobník a nasadiť dno, tak ako je na pôvodnom 30 ranovom, mi dá určite zapravdu, že sa na ohyb ľahko láme ( pokiaľ sa nenahreje, samozrejme ). Ďalšia moja skúsenosť s hliníkovými zásobníkmi je taká, že ak sa po obvyklom používaní opotrebuje vrchná časť, ktorá zapadá do zbrane, zásobníky sa kývu. Je to pochopiteľné, pretože prichádza k interakcii tvrdého a mäkkého materiálu. Dá sa to dočasne riešiť prestriekaním oteruodolnou farbou.
Výhodou “mäkkých“ zásobníkov je, že ak zbraň padne na tvrdú podložku na zásobník, je menšie riziko poškodenia samotnej zbrane, ako pri zbraniach s oceľovým zásobníkom. Vzhľadom na tieto skutočnosti zohráva dôležitú úlohu výber plastu na výrobu zásobníka. Musí byť nielen dostatočne pevný, pružný, ale aj odolný na opotrebenie pri interakcii s oceľou.

Povrch zásobníku musí uľahčovať jeho úchop pri streľbe, výmene, ako aj pri vyťahovaní zo sumky. Dúfam, že sa nám podarilo vytvoriť dizajn, ktorý toto všetko spĺňa. Zásobník je vybavený číselnými ukazovateľmi počtu zostávajúcej munície z oboch strán, ktorého čitateľnosť uľahčuje farebne odlíšený podávač. Akékoľvek “počítadlá“ sme považovali za výrobnú komplikáciu (vzhľadom na tvar zásobníka) a možný zdroj porúch. Tým nechcem povedať, že zásobníky od iných výrobcov s týmito zariadeniami sú nespoľahlivé. My sme sa proste držali osvedčeného hesla, že v “jednoduchosti je krása...“

“Vyťahovače“ na dne zásobníka by mali uľahčiť manipuláciu so zásobníkom pri vyťahovaní zo sumky. Lídrom v tejto oblasti je zrejme Magpul. Pri navrhovaní dna s vyťahovačom typu “Magpul“ sme sa zasa stretli s problémom výmeny zásobníkov vzhľadom na ich tvar, dĺžku, spôsob zachytenia v zbrani a použitie taktického príslušenstva (rukoväte). My sme sa rozhodli pre kompromis s použitím pružného nylonového popruhu, ktorý je navlečený v dvoch prevlekoch na dne zásobníka. Keď tento spôsob niekomu nebude vyhovovať, popruh jednoducho odstráni.

“Spojky“ na spájanie nekonečného množstva zásobníkov vedľa seba - nakoniec sme od toho celého upustili z viacerých dôvodov. V zásade sme riešili dva spôsoby. Prvý bol spájanie zásobníkov typu HK G-36. Narazili sme na komplikovanú manipuláciu so zásobníkmi pri vyťahovaní zo sumky (zásobníky sa zachytávali o “spojky“ v sumkách), čo sme si overili aj v diskusii s profesionálmi, ktorí radšej používajú v tejto zbrani “hladké zásobníky“. Druhý spôsob bol typ Sig Sauer, kedy sa zásobníky spájajú prostredníctvom plastového medzikusu. Vzniká však rovnaký probém ako pri HK G-36 zásobníkoch a navyše je tu ďalší diel, ktorý je potrebné vyrobiť a môžete ho veľmi ľahko stratiť. Navyše dva spojené zásobníky s nábojmi 7,62 x 39 mm majú podstatne odlišnú váhu ako zásobníky 5,56 x 45 mm, čiže iná je aj manipulácia so zbraňou.  Okrem toho, je k dispozícii bubnový zásobník na 75 rán, RPK zásobník na 40 nábojov a 45 ranový hliníkový zásobník so streleckou pohotovosťou. Keď sme možnosti spájania zásobníkov konzultovali s profesionálmi, preferovali možnosť rýchlej výmeny zásobníka zo sumky, pred výmenou spojených zásobníkov, vzhľadom na nekomfortné  manipulovanie s nimi, v stresových situáciách.
Ale “spojky“ sme nezavrhli úplne. Pracujeme na externých spojkách, aké sa používajú pri AK, alebo M4/M16 zásobníkoch, či už z nylonu, plastu, hliníka, ocele. No a nakoniec aj veľkokapacitné segmentové zásobníky typu Sure Fire majú zatiaľ v našich PC sľubnú budúcnosť...   

Ako to v súčasnosti s nimi vyzerá? Prebiehajú testy prototypov. Tie “certifikované“ aj naše vlastné. Chceme sa aspoň trochu priblížiť k tradíciám českých a slovenských majstrov zbrojárov. Chceme, aby zásobník spĺňal tie najnáročnejšie kritéria “profi“, ale aj “hobby“ užívateľov. Zásobníky sa vyrábajú na Slovensku a v Čechách. Nešli sme cestou lacnej výroby ďaleko za hranicami. Cena bude preto oproti originálom značne vyššia. Ale nebudú nedostupné, pretože sú samozrejme primárne určené pre český a slovenský trh. Dohoda s Gunexpertom, ktorý bude zabezpečovať výhradnú distribúciu v Čechách je jasná. Cena bude zverejnená pri uvedení zásobníka na trh. Časová dostupnosť je radovo 3 až 5 mesiacov. Chceme ponúknuť kvalitu, nie “rýchlokvasenú“ kvantitu. Proste zásobník, ktorý bude praktický, pekný a z ktorého budete mať pocit, že k 58-čke proste patrí. Nič viac, nič menej. A to všetko - testy, vyladenie prototypov, skúšky sériových výrobkov (materiál, dizajn, odolnosť....atd.) niečo stojí a trvá nejaký čas.

za PTG

Vlado a Martin

 

Jak šel čas...

Rok 2012 - první studie


 

Rok 2013 - první funkční prototyp

Duben 2014 - první kus z ověřovací série

Diskusní fórum k novému zásobníku zde:

www.gunexpert.cz/fotogalerie/zasobniky/